M’he comprat un cotxe elèctric, com el carrego?
Trucos para cargar el coche eléctrico

M’he comprat un cotxe elèctric, com el carrego?

La càrrega d’un cotxe elèctric no pot ser un problema. Tenim diverses opcions per aquesta comesa i te les expliquem tot seguit.

Carregar un cotxe elèctric a casa

És el més còmode i habitual sigui en garatge privat o comunitari. Si vius en una casa i disposes de garatge propi només et cal tenir a prop un endoll normal de corrent, com el que fas servir per carregar el mòbil. No cal augmentar la potència contractada perquè seria com tenir connectats dues neveres. Això sí, no facis servir allargadors ni regletes, estan desaconsellades pels fabricants dels cotxes.

Carregar el cotxe elèctric d’aquesta manera trigarà unes 5 hores i el cost dependrà en funció de la tarifa contractada i de la capacitat de la bateria.

Una altra opció és instal·lar un punt de càrrega només pel teu cotxe elèctric que pots demanar al teu operador d’electricitat. Normalment són estacions semiràpides de 32 ampers, que resulten molt pràctiques i que es comercialitzen en forma de renting. El preu variarà en funció dels metres de distància entre el punt on estarà la instal·lació i el comptador de la llum, al voltant dels 1.000 €.

Hi ha acords entre les marques d’automòbils i les operadores d’electricitat que et poden ajudar a decantar-te per aquesta opció, ja que ofereixen kW gratuïts cada mes. El temps estimat de càrrega amb aquesta opció és de 2 hores.

Si vius en una comunitat de veïns i tens plaça al pàrquing comunitari pots optar també per qualsevol d’aquestes opcions, només cal que ho comuniquis per escrit a l’administrador i/o president/ta de la comunitat.

Recorda que si disposes d’una tarifa amb discriminació horària et sortirà més econòmic carregar el cotxe de nit. Actualment la tarifa nocturna ‘supervalle’ que va des de la 01.00 h fins a les 07.00 h val 0,0836 € el kW/h. Tenint en compte que amb una bateria de 40 kWh pots fer 329 km de mitjana amb una càrrega, resulta molt interessant invertir 1 € per realitzar 100 km.

Al nostre web hi trobaràs tot el material de taller que es va organitzar “Carregar el teu vehicle a elèctric a casa, net I fàcil”.

Carregar un cotxe elèctric al carrer

Les nostres ciutats s’estan posant al dia per donar servei als usuaris de cotxes elèctrics. 

Segons el proveïdor de serveis de mobilitat elèctrica amb seu a Barcelona, Electromaps, a Espanya hi ha 4.284 ponts de càrrega, 684 a la ciutat de Barcelona, que lidera la llista seguida de Madrid amb 521, xifres actualitzades a dia 8 d’abril de 2019.

Les càrregues, per ara la majoria, són gratuïtes. L’estacionament per realitzar-les també, sempre que sigui al carrer i no en un pàrquing públic.

El temps per carregar està limitat i no pots deixar el cotxe aparcat tot el dia aprofitant que has de fer les compres per la zona. S’ha de ser cívic i solidari i deixar-lo lliure quan tinguis la teva càrrega feta perquè un altre usuari pugui beneficiar-se del servei.

Cada ajuntament posa a disposició dels usuaris la localització de les estacions de càrrega així com la targeta o l’App per poder-la realitzar. 

Carregar un cotxe elèctric al centre comercial

Els centres comercials i supermercats són un gran aliat pels conductors de vehicles elèctrics i híbrids endollables. La gran majoria tenen places reservades amb punts de càrrega gratuïta. Acostuma a ser lenta o semiràpida i disposes de dues hores de connexió. Temps suficient per a realitzar la compra, menjar o passejar mentre es carrega part de la bateria del cotxe.

Pots desconnectar-te quan vulguis abans de les dues hores. Si no ho fas, el sistema s’apagarà passat aquest temps.

Recorda portar sempre el teu cable de connexió per poder connectar-te a la presa elèctrica, aquests punts de càrrega no en disposen. Porta també la teva targeta d’usuari de cotxe elèctric si no hauràs de buscar a un empleat perquè et doni accés a la xarxa.

Carregar un cotxe elèctric viatjant per Europa

Europa està preparada per la mobilitat elèctrica: segons un informe recent de l’ACEA, Associació de Constructors Europeus d’Automòbils, hi han 117.000 punts de càrrega repartits pel continent. En primer lloc es troba Holanda amb el 29% del total, seguit d’Alemanya amb el 21% i França amb el 14%. Espanya quedaria en la cinquena posició amb un 4% darrere del Regne Unit amb el 12%. Amb menys del 4% trobem a Suècia, Àustria, Itàlia, Bèlgica i Portugal.

Planifica el teu viatge amb temps i busca les estacions de càrrega repartides pel teu itinerari. La gran majoria seran semiràpides o ultraràpides i disposaran de la seva pròpia manega i connector adaptable a la teva entrada elèctrica i també la gran majoria seran de pagament, però pensa que sempre serà més barat que fer benzina.

Pots trobar els punts de càrrega a Google Maps introduint les paraules “Càrrega EV” o “Estacions de càrrega EV

Tipus de cables per carregar un cotxe elèctric

Existeixen tres tipus de recàrregues: lenta, semiràpida i ultraràpida. Cadascuna d’elles necessita un cablejat o mànega i connectors diferents. Gairebé tots els cotxes elèctrics i híbrids endollables vénen d’origen amb un cable que ens servirà per realitzar la càrrega lenta a  casa o en un centre comercial, és l’anomenat connector Schucko. A un extrem del cable trobarem el Schucho i a l’altre el connector que faci servir el nostre cotxe, que a la vegada també pot ser diferent. En qualsevol cas, si volem carregar el cotxe i només tenim aquest cable necessitem un endoll convencional.

Si volem carregar amb menys temps necessitem un altre tipus de cable, l’anomenat connector Mennekes o Tipus 2. El necessitarem si volen instal·lar una presa elèctrica a la nostra plaça de pàrquing o en els supermercats i centres comercials que no disposin de connector Schucko. És convenient tenir-ne un si el teu cotxe no el porta de sèrie. Assegura’t que en un extrem del cable tinguis el connector Tipus 2 (Mennekes) i a l’altre el que necessiti el teu cotxe, que pot ser igual o del Tipus 1 (Yazaki) o Tipus 3 (Scame)

Per a la càrrega ultraràpida necessitem un connector CSS COMBO o un CHADEMO, depenen de l’entrada de càrrega ràpida que tingui el nostre cotxe elèctric.

Amb aquests carregadors la nostra bateria quedarà omplerta fins al 80% en 15 o 20 minuts i els trobaràs a les estacions de càrrega del carrer, carreteres, autopistes o electrolineres.

És possible carregar el nostre cotxe elèctric sense cables?

La resposta és sí, sembla ciència-ficció però no ho és. Hi ha prototipus d’estacions d’inducció electromagnètica que permeten carregar les bateries dels cotxes elèctrics sense necessitat de cables i podrien estar operatives per a tots els usuaris a finals del 2019. És l’anomenada càrrega wireless que estarà disponible en la majoria de vehicles elèctrics que es fabricaran a partir del 2020.

Close Menu