LES FURGONETES ELÈCTRIQUES, UNA INVERSIÓ INTEL·LIGENT PER A MOLTS

LES FURGONETES ELÈCTRIQUES, UNA INVERSIÓ INTEL·LIGENT PER A MOLTS

Normalment quan pensem en un vehicle elèctric imaginem cotxes petits i urbans, de dissenys curvilinis i formes aerodinàmiques. Però les marques, en els últims anys, han desenvolupat tota classe de vehicles, monovolums, tot terrenys i també furgonetes. Aquestes són molt útils per tots els professionals del transport de mercaderia de última milla, tant empreses de gestió logística que fan milions de desplaçaments cada dia degut a l’augment de les compres e-commerce, com els que s’encarreguen de la distribució d’aliments, tèxtil a petit comerç o altres productes. No només per reduir el cost en gasolina i manteniment sinó per les cada cop més nombroses restriccions per moure’s dins de la ciutat amb vehicles de combustió.

Però no solament per aquestes empreses és útil disposar d’una flota de vehicles elèctrics sinó també pels petits autònoms, pintors, paletes, electricistes, bandes de música o escoles (de surf, de lloguer de kayaks o de bicis) o altres que requereixin material que s’ha de moure d’un lloc a un altre. Tots aquells que han de transportar paquets o embalums, que són molts. I no només aquests: també qualsevol usuari aficionat al càmping, a l’esquí o hagi de fer mudances. Les furgonetes elèctriques que trobem actualment en el mercat són prou estètiques com perquè serveixin per tot, siguin útils, espaioses i còmodes i a l’hora elegants. Renault ja ha presentat i està a punt de treure a la venta un nou model de furgó: la Master Z.E, amb capacitat per 1000 Kg i una autonomia d’uns 120 km reals. Aquest furgó es suma a la seva germana petita, la pràctica E-Kangoo Z.E, que ja es comercialitza i de la que presumeixen és la que té major autonomia de tot el mercat. El que és segur és que, d’entrada, ofereix el preu més econòmic. Aquesta furgoneta, àgil i còmode per moure’s per la ciutat, ofereix 270 km d’autonomia NEDC, és a dir, 200 km reals. Amb un motor de 44Kw (60 CV) te una velocitat màxima de 130Km/hora i triga unes 8h aproximadament en recarregar-se tot i que sempre dependrà del punt de recarrega i el cable utilitzat. Una de les principals avantatges és el seu sistema de lloguer de bateries que abarateix molt el cost del vehicle: a partir d’un mínim de 58€ al mes, si fem uns 8000 km a l’any, aquesta tarifa va pujant en funció dels kilòmetres a l’any realitzats. Si optem per aquesta opció, estalviarem uns 7.000 € en la compra del nostre vehicle elèctric. A més és una manera d’assegurar-se tenir una bateria en perfecte estat en tot moment i si no fas tot els kilòmetres a l’any que heu acordat, et tornen els diners corresponents. De totes maneres hi ha diferents plans i són flexibles:

https://www.renault.es/gama-renault/gama-vehiculos-electricos/kangoo-furgon-ze/renault-kangoo-furgon-ze/?ORIGIN=SEA&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=ES-R-ElecVan_KANGOOZE_Generic&gclid=CjwKCAjwk9HWBRApEiwA6mKWaR7RAcXfDhyAsxin8x4Aslt-BU5UwzT4-zvOjAw3SS5YaAv7Vhi-7RoCEWsQAvD_BwE&dclid=CPC4-8qbv9oCFUSMUQodceQB3w

Nissan, una de les altres pioneres en vehicle elèctric, no es queda enrere: disposa de la seva flamant E-NV200. Amb unes dimensions superiors, entre la furgoneta i el furgó, amb opció de 5 o 7 places i 700kg de càrrega i un preu més elevat que la e-kangoo però més baix que la Master. La marca japonesa també ha aconseguit garantir 200km d’autonomia real i ofereix 80Kw de potència. Disposa de diferents models depenent de la capacitat i els seients, amb la opció de transport de passatgers o de càrrega de mercaderies. El seu disseny és molt robust i elegant.

https://www.nissan.es/vehiculos/nuevos-vehiculos/e-nv200.html

Citroën és l’altra marca que ja té en els seus concessionaris una furgoneta: la seva E-Berlingo multispace. El preu de sortida que ofereix la marca és entre la e-Kangoo i la E-Nv200, la potència és de 44Kw i ofereix 170km d’autonomia. La trobem en dos mides L1 (4,38m) y L2 (4,63m). Com en el cas de les altres furgonetes, la gestió electrònica del motor fa que es prescindeixi del sistema de canvi de marxes, amb la qual cosa no notarem cap salt en el rendimient del motor. Això també provoca que les acceleracions i les frenades es produeixin de manera més homogènia. I també en tots els casos, aquests vehicles compten amb un sistema de frenada regenerativa que recarrega la bateria cada cop que frenes o aixeques el peu de l’accelerador.

http://www.citroen.es/vehiculos/vehiculos-comerciales/berlingo-furgon/citroen-berlingo-electric.html

Així, són en els petits detalls on hi ha les diferències, en el disseny i la marca, ja que d’entrada tots intenten oferir una autonomia i unes prestacions semblants. Altres marques com Peugeot també disposa de la seva versió elèctrica en furgoneta; la Peugeot Partner. I altres, com Mercedez Benz o Volkswagen, estan preperant les seves versions, com la I.B Buzz en el cas de Volskwagen (de cara al 2022) una furgoneta de passatgers que recuperarà la mítica furgoneta hippy arrodonida de colors vibrants que ens transporta a un roadtrip per San Francisco. O la Volswagen Crafter, més pràctica i destinada al transport de mercaderies que està a punt de sortir al mercat. La E-Vito de Mercedes s’espera llençar-se a Alemanya a partir de la segona meitat del 2018.

En tots els casos les furgonetes 100% elèctriques tenen nombroses avantatges: el seu silenci fa que es puguin realitzar entregues en zones residencials en hores que amb vehicle de combustió està prohibit o es pugui accedir a espais interiors que normalment estan restringits a vehicles. A més a més d’oblidar-nos de la despesa de la gasolina, com sempre recordem, la conducció és més còmode, sense sorolls ni vibracions, un aspecte a tenir en compte especialment pels treballadors que es passen tantes hores al volant. Les avantatges fiscals, la conducció menys brusca i la reducció de costos de manteniment s’afegeixen a un nou valor: la bona imatge que pot donar a la teva petita empresa circular amb cotxes elèctrics que els teus  actuals clients ho sàpiguen i que els futurs ho vegin amb els seus propis ulls quan circulen pel carrer.

Close Menu