Les furgonetes de la teva flota et demanen un canvi? Passa’t a les 0,0!

Les furgonetes de la teva flota et demanen un canvi? Passa’t a les 0,0!

Un 20% dels vehicles que avui circulen a l’àmbit de la metròpolis de Barcelona son furgonetes de flotes de mercaderies. D’aquí a tres anys, serà necessari que almenys un 15% d’aquests vehicles siguin sostenibles si volem complir els Acords de París sobre canvi climàtic i respirar un aire que no sobrepassi els límits recomanats per la OMS.

A LIVE et volem assessorar perquè et preparis per passar la teva flota als vehicles 0,0: vehicles sense emissions que utilitzen energies sostenibles.

Sabem que gestionar una flota de vehicles no és una cosa menor ni fàcil, tant el seu manteniment com la seva renovació poden arribar a ser un trencaclosques on cal considerar altres factors que no tan sols el purament econòmic: la capacitat, el confort, la seguretat del vehicle, la fiabilitat,… i el fet que el vehicle d’empresa, sigui un turisme, una motocicleta, una furgoneta o un tràiler, és una imatge permanent de presentació de la teva companyia.

Sobre aquest últim tema, una dada: les flotes de furgonetes són responsables del 33% de les emissions del vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona. És a dir, una tercera part de la contaminació del aire que respirem surt del tub d’escapament de les furgonetes.

Avui en dia és una obvietat dir que la mobilitat sostenible ha arribat per quedar-se a les flotes de transport, com ja ho està fent amb els vehicles particulars. De la mateixa manera que no concebem un servei de motosharing que no sigui elèctric, no caldrà que passi gaire temps perquè considerem obsoletes les furgonetes amb combustible convencional.

A banda de la justificació purament econòmica (un vehicle elèctric és més barat que un vehicle convencional, si considerem tot el seu cicle de vida) us podem donar més raons d’oportunitat per fer el canvi a la mobilitat sostenible.

La decisió d’adquirir una flota de vehicles convencionals pot semblar menys arriscada i assequible a curt termini, però cal tenir en compte que els seus costos variables són molt alts en comparació amb un vehicle impulsat per electricitat o GNV, ja que en aquests últims els costos en manteniment i energia són notablement inferiors. De fet, un dels falsos mites que pateixen els vehicles sostenibles és que són massa cars, però, amb les ajudes que s’ofereixen des de diversos organismes, la renovació de la flota a les energies sostenibles pot resultar molt més fàcil de portar a terme. Ajudes com ara el Pla Movea* del Govern espanyol, per l’adquisició de vehicles sostenibles (per compra o leasing) – ja siguin elèctrics, a gas o amb pila de combustible -, o el Pla PIRVEC de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), per instal·lar punts de recàrrega elèctrica arreu del territori català, són oportunitats a tenir en consideració a l’hora de triar quins nous vehicles incorporareu a la vostra flota.

A més a més, els vehicles elèctrics gaudeixen d’avantatges econòmiques en multitud de taxes i serveis, com ara la gratuïtat a la zona blava a tot Catalunya, així com també els peatges gratuïts a les autopistes. També paguen un impost de circulació bonificat al 75%, i la ITV és una mica més barata ja que no els hi cal fer proves de soroll ni d’emissions, entre d’altres incentius que l’administració va aplicant. A hores d’ara, 38 flotes d’empreses que operen a Catalunya, com Danone, Urbaser o l’Institut Metropolità del Taxi, ja tenen el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental a tots els seus vehicles, el que representa un total de 6.359 turismes, furgonetes i camions que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent. Això garanteix que puguin estar en funcionament els 365 dies de l’any a qualsevol zona del país, sense importar les condicions climàtiques o ambientals.

Casos d’èxit

Les empreses que necessiten d’una flota en constant moviment donen testimoni de les millores que té el passar-se a la mobilitat sostenible. Un exemple clar és el Grupo Leche Pascual, que des del 2011 ja adapta la seva flota de turismes pels comercials a les energies sostenibles, i al 2014 va decidir fer un pas endavant i passar-la tota al gas natural.

Una altra empresa que també necessita una flota àgil en constant moviment és la de Correus, que està adaptant la majoria dels seus vehicles, tant els de llarga distància com els d’última milla, a la mobilitat sostenible. Per exemple, cada cop més tràilers que treballen amb Correus estan passant pel taller per ser adaptats al dual-fuel, però des de la central també estan adquirint motos elèctriques per als carters.

També són notables per tots aquells que trepitgeu Barcelona, que l’Ajuntament fa servir furgonetes elèctriques pel manteniment dels parcs i jardins, així com les brigades de neteja d’alguns barris on l’accés en furgoneta és complicat.

De la mateixa manera, les empreses que formen part d’ Agbar, com Sorea o Aigües de Barcelona, només es mouen en vehicles sostenibles.De fet, aquesta última està més que decidida en tenir la flota elèctrica més gran de l’àrea metropolitana.

A part de les que hem nombrat, cada cop són més les empreses i institucions que estan gaudint dels avantatges de comptar amb els vehicles elèctrics en la seva flota.

La teva empresa també pot ser capdavantera amb la transformació del parc mòbil. I ho agrairà el teu balanç, la teva salut i la nostra.

Truca’ns al 93 100 31 51 o envia’ns un mail a info@livebarcelona.cat i t’ajudarem amb la transformació de la teva flota!

A LIVE estem plenament compromesos amb el medi ambient i el nostre objectiu és la promoció de la mobilitat sostenible, així com oferir ajuda a tot aquell que vol fer el pas.

*Actualització del 08/08/2017: Ajudes ja esgotades a l’espera de reassignació pressupostària al setembre.

Close Menu