Mobilitat sostenible a Barcelona: canvia d’hàbits en 4, 3, 2, 1

Mobilitat sostenible a Barcelona: canvia d’hàbits en 4, 3, 2, 1

Produeixes el teu pes en CO2 cada vegada que vas i tornes en cotxe des de Barcelona a València. Més enllà d’anar al gimnàs, fer dieta i deixar de fumar, un dels nostres propòsits d’aquest any 2017 ha de ser el canvi d’hàbits per afavorir una societat més sostenible en tots els sentits. Aquest és l’Any Internacional del Turisme Sostenible i, per tant, el moment adequat per prendre consciencia de les nostres accions i el seu impacte al medi ambient.

Pel que fa a la mobilitat, el canvi és més senzill del que sembla i n’hi ha prou amb seguir una sèrie de passos que en poc temps poden convertir-se en costum quotidià i integrar així la responsabilitat ecològica al nostre dia a dia.

1. Pren consciència real

Sabem que el petroli és un recurs limitat i que té els dies comptats, per no parlar del potencial destructor de les emissions de CO2, fruit de la combustió fòssil. Es calcula que avui dia el 80% de la contaminació de les grans ciutats prové dels vehicles que fem servir.

Però és probable que aquesta informació ens soni llunyana en relació a la nostra vida personal. No obstant, si pensem que la qualitat de l’aire que respirem té una repercussió directa en les nostres capacitats cardiovasculars, cerebrovasculars i fins i tot en la nostra fertilitat, probablement començarem a prendre’ns-ho més seriosament. Les dades són reveladores: al menys 3.500 morts prematures s’atribueixen al problema de la contaminació atmosfèrica (al 2014 la contaminació va causar una taxa de mortalitat 7 vegades superior a la dels propis accidents de trànsit, segons la OMS) i també hi ha indicis de que pot reduir la capacitat d’aprenentatge. D’altra banda, la contaminació acústica també és font de diverses anomalies com trastorns auditius o alteracions del sistema nerviós.

Al futur que imaginem (un futur on tots ens desplacem de manera sostenible, sense perjudicar la nostra salut ni la del nostre planeta), a més d’estalviar-nos malestar físic, alleujarem les despeses de la ciutat, que actualment suposen uns 35.000 milions d’euros a l’any de despesa sanitària.

2. Avalua el teu nivell de contaminació

Abans d’actuar hauràs de saber a què t’enfrontes. El primer pas és esbrinar quant contaminen els teus trajectes diaris, en funció de les teves circumstàncies particulars de transport: com et mous, quant trigues, quants kilòmetres recorres, etc.

Afortunadament, l’AMB posa a la nostra disposició una calculadora online de contaminació que permet accedir a aquesta informació de manera senzilla i ofereix rutes alternatives.

3. Comparteix trajecte

Mentre ens apropem a la proliferació del vehicle elèctric o de gas com a mitjà de transport preferent dels ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona, tenim al nostre abast altres recursos per participar de la mobilitat sostenible.

El transport públic i el famós ‘carsharing’ són les millors opcions, així com l’ús de la bicicleta, afavorit per l’augment del número de carrils adequats a Barcelona. Juntament amb el ‘carsharing’ neix el ‘motosharing’ a Barcelona, una proposta que sorgeix d’empreses com eCooltra i que consisteix en compartir moto per 0.29€ el minut. T’ho expliquem aquí.

4. Renova el teu vehicle

Sense dubte, l’antiguitat dels vehicles és un factor clau en el nivell de contaminació i, com és lògic, els més antics contaminen més. És per això que s’han impulsat diverses iniciatives de millora d’aquests motors amb l’objectiu de minimitzar el seu impacte mediambiental, com per exemple, incorporar catalitzadors d’urea, que ja són obligatoris a camions i autobusos. Recentment també s’ha llançat una campanya de recopilació de cotxes contaminants a canvi d’una targeta verda gratuïta per al transport públic a Barcelona.

En alguns casos, el més recomanable és plantejar-se un canvi. Amb la quantitat d’ajudes, facilitats i subvencions disponibles actualment, adquirir un vehicle elèctric o de gas és cada vegada més senzill. A més, les grans marques disposen de models 100% eco o híbrids molt pràctics i moderns, per a tots els gustos. En aquest article t’ajudem a conèixer les característiques d’algunes de les propostes de les marques per aquest 2017.

A la Plataforma Live estem a la teva disposició per a qualsevol dubte o consulta que tinguis al respecte i per assessorar-te en tot el que necessitis per fer el teu canvi d’hàbits.

Captura

Close Menu