Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/livebarcelona.cat/public_html/wp-config.php on line 77

Warning: Use of undefined constant ’128M’ - assumed '’128M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/livebarcelona.cat/public_html/wp-config.php on line 77

Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/livebarcelona.cat/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/options/redux-core/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Com moure’s per la ciutat de manera sostenible | Live
Com moure’s per la ciutat de manera sostenible
Live_Barcelona_Movilidad_sostenible

Com moure’s per la ciutat de manera sostenible

Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats. En el cas d’Europa és el 75%. Són els centres neuràlgics de la indústria, el comerç i la formació, els que generen la major part del PIB. La majoria de ciutadans necessiten i desitgen viure-hi, però alhora, aquesta densitat de població genera grans reptes socials, econòmics i mediambientals. La mobilitat és clau per la qualitat de vida i una bona gestió és responsabilitat de tots, dels Ajuntaments, de les empreses però també de cada individu. Tu pots contribuir a fer que la teva ciutat sigui més neta i que les conseqüències negatives generades per la contaminació descendeixin.

Caminar o anar en bicicleta són les opcions més recomanables

Una persona adulta en un estat físic acceptable pot assumir 4 o 5 kilòmetres a peu per anar a la feina. I com sabem les ciutats estan fent un esforç per habilitar cada cop més carrils bici. El transport públic continua sent la millor manera de desplaçar-se, on els viatgers ocupen cinquanta vegades menys espai i emeten un 70% menys de diòxid de carboni que el vehicle privat. Quan el nombre de busos elèctrics vagi augmentant, també ho farà aquest tant per cent. De moment, des del maig de l’any passat que TMB ja ha incorporat el primer bus articulat 100% elèctric.

Els híbrids seran gradualment substituïts pels totalment elèctrics. Però a més a més dels busos, el metro, els ferrocarrils i el tramvia hi ha més maneres de desplaçar-se de manera elèctrica que potser no coneixies:

La bici elèctrica

No tots estem fets per pedalejar amunt i avall com si fóssim Miguel Indurain, el nostre barri té moltes pujades o no ens convé suar. Hi ha molts motius que a vegades ens fan rebutjar aquest tipus de transport. Però alguns d’aquests motius desapareixen en el cas de les bicicletes elèctriques, que fan la feina quan tu ja estàs cansat. Tens diferents opcions: comprar-ne una, en aquest cas fins i tot l’AMB ha tret una línia de subvencions per adquirir bicicletes elèctriques, n’hi ha 500 cada any i et donen 250€ per adquirir la teva bicicleta elèctrica. En aquesta tenda de Barcelona, fins i tot t’ajuden a tramitar-les si compres una de les seves bicicletes.

Moltes són plegables i lleugeres així que són còmodes per endur-te-les on vulguis. Tenen una autonomia d’entre 40 i 80 km i uns motors potents que et permeten desplaçar-te còmodament i a una velocitat considerable (25-30 km/h). La majoria de tendes també ofereixen patinets elèctrics, una altra manera còmoda i divertida de desplaçar-te per la ciutat. L’altra opció és llogar una bici elèctrica, hi ha moltíssimes cases de lloguer per tota la ciutat i s’està introduint, com ja fa temps es va fer amb les motos, el concepte de bicisharing amb aplicació. Al juny de l’any passat es va instal·lar a Barcelona una empresa californiana que ha introduït 500 motos i 1000 bicicletes elèctriques a la ciutat.

Vigileu amb les especificacions i no confongueu una bici elèctrica amb una moto elèctrica, com li va passar a Gerard Piqué.

Els vehicles elèctrics urbans

Però si cap de les opcions anteriors et serveix i necessites un vehicle, perquè sols anar carregat amb coses, fa mal temps, hi ha mala combinació o la distància és massa gran per fer-la en bici o moto, cada cop hi ha més opcions de cotxes elèctrics urbans per moure’s per la ciutat. Trobem aquest tipus de model que no necessita carnet, és molt petit i compacte i pot accedir a zones restringides a la circulació.

O aquest nou cotxe construït amb una impressora 3D que val menys de 8.000 euros. És cert que no poden anar a més de 70km/h però els aparques a gairebé a tot arreu i són molt còmodes per moure’s per la ciutat i voltants.

L’opció de carsharing i de motosharing

Si no tenies present adquirir cap vehicle també hi ha l’opció de carsharing elèctric i de motosharing, que està comprovat que treu de circulació entre 15 i 20 cotxes particulars per cotxe utilitzat amb aquest sistema. És un negoci incipient però com totes les iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible, anirà creixent. De moment hi ha aquesta empresa i el preu del lloguer és d’uns 25 cèntims el minut.

En definitiva, les opcions per moure’t per la ciutat i les rodalies d’una manera sostenible són molt nombroses, cada cop més còmodes i fàcils així que ja no tens excusa per fer servir el teu cotxe de combustió fòssil per desplaçaments interurbans. Viure en un entorn saludable i més sostenible està en mans de tots nosaltres.

Close Menu