Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/livebarcelona.cat/public_html/wp-config.php on line 77

Warning: Use of undefined constant ’128M’ - assumed '’128M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/livebarcelona.cat/public_html/wp-config.php on line 77

Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/livebarcelona.cat/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/options/redux-core/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
COM CUIDA BARCELONA LA QUALITAT DE L'AIRE I PERQUÈ ÉS UNA CIUTAT RESILIENT - Live
COM CUIDA BARCELONA LA QUALITAT DE L’AIRE I PERQUÈ ÉS UNA CIUTAT RESILIENT

COM CUIDA BARCELONA LA QUALITAT DE L’AIRE I PERQUÈ ÉS UNA CIUTAT RESILIENT

 

La preocupació de les ciutats per la qualitat del seu aire va en augment i últimament s’han començat a aplicar mesures innovadores per tal de minimitzar l’impacte de l’ésser humà en el medi ambient. Com és lògic, el trànsit està en el punt de mira de totes aquestes mesures, ja que és la primera causa de contaminació atmosfèrica.

Barcelona és una de les ciutats més amenaçades per la contaminació, amb uns nivells que superen els que marca l’OMS en relació als PM10 i PM2,5, i supera els valors límits de NO2 a les zones de trànsit intens.

No obstant això, Barcelona s’ha incorporat a la xarxa de les 100 ciutats resilients promoguda per la Fundació Rockefeller, el que significa que ha estat reconeguda per la seva capacitat de refer-després d’una situació de crisi o bé d’estar preparada per enfrontar-se a un. De fet, Barcelona presumeix de tenir una de les estructures més avançades i funciona com a exemple per a altres ciutats europees . És per això que actualment és la seu mundial del programa de resiliència urbana ONU-Habitat, que treballa per augmentar la resiliència de les ciutats.

Tot això es tradueix en un ampli programa d’accions i protocols concrets per fer front a les principals amenaces i riscos de la ciutat. I la qualitat de l’aire és, evidentment, un dels punts forts d’aquest programa. El pla d’Energia, defineix estratègies que afavoreixin l’augment de l’eficiència energètica, la presència d’energies renovables i la reducció de les emissions de contaminants des de l’àmbit local. Un dels objectius principals és reduir un 23% les emissions per habitant d’aquí al 2020.

D’altra banda, es preveu que en els propers anys les temperatures aniran augmentant progressivament i es donaran situacions meteorològiques extremes que podrien intensificar els episodis de contaminació atmosfèrica, de manera que ja s’estan preparant accions de cara a incentivar i estimular un comportament ciutadà que potenciï la millora de la qualitat de l’aire.

Una d’aquestes accions, i la que ha donat més que parlar aquests últims anys, és la prohibició de l’entrada a la ciutat als vehicles més contaminants durant els dies en què la concentració de partícules i diòxid de nitrogen sigui de risc. A partir d’aquest 2017, la Direcció General de Trànsit (DGT) s’encarregarà d’identificar els vehicles segons el seu potencial contaminant i repartirà etiquetes de color blau, verd o groc. Pots comprovar el grau de contaminació de la teva vehicle introduint el teu matrícula aquí. Atenció perquè aquesta mesura serà estructural a partir de 2020 , quan els vehicles més contaminants tindran restringida la circulació de manera permanent en tot l’àmbit de la ciutat de Barcelona que quedi comprès dins el perímetre de les Rondes, ja que passarà a ser considerat Zona Baixes Emissions (ZBE).

En línia amb tot aquest programa d’accions, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que convocarà una cimera sobre la qualitat de l’aire durant el mes de gener. Aquesta trobada pretén organitzar la posada en marxa de totes les iniciatives destinades a reduir les emissions de contaminants atmosfèrics derivades del trànsit a Barcelona. El que és evident, però, és que el canvi cap a una mobilitat sostenible passa per una conscienciació sobre la responsabilitat individual de cada un de nosaltres. En la batalla contra els efectes del canvi climàtic i per a la protecció del nostre planeta hem de treballar tots a una i per tant cal un canvi de mentalitat global.
Si vols saber com et pots sumar al canvi, t’ho expliquem. aquí. </ a >

Close Menu