Saps el que implica per a la teva salut la contaminació de Barcelona?
11040702FM SOCIETAT POL.LUCIO I CONTAMINACIO A BARCELONA 07 04 2011 FOTO FRANCESC MELCION DIARI ARA

Saps el que implica per a la teva salut la contaminació de Barcelona?

Les dades són molt clares i no deixen lloc a cap mena de dubte. Els vehicles de combustió fòssil suposen la major font de contaminació a les nostres ciutats. Però, què podem fer nosaltres com a ciutadans?

L’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) és un organisme públic que vetlla pel benestar dels seus habitants i ha volgut iniciar una important campanya de comunicació perquè les persones que viuen en aquesta zona coneguin l’abast real d’aquesta problemàtica. Amb aquest objectiu neix el web www.canvidhabits.com, que serveix com a plataforma central i que aglutina continguts com ara articles, entrevistes a experts, eines de mesura, estudis reals fets a la ciutat de Barcelona, etc. Un instrument indispensable per conscienciar-nos de que calen certs canvis en la nostra mobilitat diària.

Comencem el nostre repàs per aquesta web amb els vídeos d’entrevistes a experts i a testimonis d’usuaris de vehicles elèctrics que pots trobar en l’apartat ‘Canvi’. Un exemple n’és la conversa amb Jordi Sunyer, investigador en epidemiologia ambiental, de la que es desprenen dades prou contundents: El 30% dels ictus, el 20% dels infarts i el 30% dels càncers de pulmó son provocats per la contaminació produïda pels tubs d’escapament. Però Jordi Sunyer i el seu equip són coneguts en l’àmbit internacional sobretot pels seus precisos estudis de com afecta aquesta pol·lució als més petits de la casa. “El cervell dels nens no creix a la mateixa velocitat en funció del grau de contaminació de les seves escoles” assegura categòricament Sunyer amb la seguretat que dóna el seu estudi, considerat el més important del món en afectació de la contaminació a les escoles.

Xavier Querol és un altre investigador del CSIC que afirma: “La contaminació per partícules en suspensió redueix la vida d’un ciutadà mitjà en nou mesos”. Francisco Guerrero, per la seva banda, és un taxista de Barcelona que assegura haver reduït la despesa en combustible 300 euros al mes gràcies al seu cotxe 100% elèctric i anima tothom a que faci el canvi.

Volem acabar el repàs als vídeos que podràs trobar en aquest web amb un dels majors ambaixadors dels vehicles elèctrics a Catalunya: el famós home del temps català Francesc Mauri: “Vaig tenir un cotxe elèctric a prova durant uns dies i a partir d’aquí em vaig enamorar, és a dir, vaig veure la llum”.

Un altre apartat que volem destacar del web www.canvidhabits.com és la calculadora de contaminació. Podem introduir qualsevol trajecte i el tipus de vehicle que utilitzarem i a continuació la calculadora ens mostra quant contaminarem. A més, ens proposa la ruta que menys contamina entre aquests dos punts. Una manera molt pràctica i ràpida de reduir una mica les nostres emissions en els nostres trajectes diaris.

Finalment volem acabar amb algunes dades per reflexionar: el 34% dels desplaçaments que fem diàriament per la ciutat de Barcelona són per feina i d’aquests un 49% són amb cotxe. Mentre que per desplaçar 1.000 persones tan sols caldrien 5 tramvies o 8 autobusos. Dades que ens fan replantejar fins a quin punt els mitjans de transport que utilitzem representen l’única opció o podríem buscar maneres més ecològiques de desplaçar-nos.

Segurament algun dia recordarem el present i ens estranyarem de que convisquéssim amb tota la pol·lució que provoca el nostre trànsit. Però depèn de nosaltres que aquest canvi d’hàbits sigui un procés ràpid i que en puguem gaudir en el futur immediat. Realment és tant important com l’aire que respirem.

Close Menu