BENEFICIS I POTENCIAL D’IMPLANTACIÓ DEL VEHICLE ELÈCTRIC A SIS MUNICIPIS DE L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

BENEFICIS I POTENCIAL D’IMPLANTACIÓ DEL VEHICLE ELÈCTRIC A SIS MUNICIPIS DE L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

La salut ambiental dels ciutadans és un assumpte que comença a ser de primera necessitat (Recordem que cada disminució de 10mg/m3 en el numero de partícules contaminants de l’aire augmenta mig any l’esperança de vida). En aquesta línia, a la comarca del barcelonès, s’ha fet un estudi dels avantatges de l’aplicació del vehicle elèctric en l’àmbit de sis poblacions del seu territori: Barcelona, Badalona, l’Hospitalet del Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet.

Aquest interessant estudi mostra que hi ha dos factors essencials per a una bona implantació d’aquest tipus de vehicle entre els seus ciutadans: El sobrecost que suposa sobre altres tipus de vehicles que fan servir combustibles convencionals i la disponibilitat d’aparcament amb punts de recàrrega.

D’una banda hi ha una evident relació directa en la compra de vehicle elèctric amb el percentatge de sobrecost, que segons l’estudi no pot sobrepassar el 30% tenint en compte que l’adopció d’un cotxe elèctric suposa clars estalvis posteriors en matèria de, per exemple , combustible, manteniment mecànic, taxes i aparcament. I fins a un 76% de la població estaria disposat a comprar un cotxe elèctric si el preu no suposa cap tipus de cost extra relacionat amb l’anterior.

El segon factor fonamental és la disponibilitat de places d’aparcament a les que els ciutadans poden accedir per poder recarregar les bateries. Les zones on es preveu una pitjor implantació de Vehicle elèctric són les que tenen més dificultats per aconseguir que les seves infraestructures disposin d’aquest tipus d’estacionament. Però s’han detectat oportunitats per la instal·lació de punts de recàrrega en certes àrees del Barcelonès, recordem també que a Barcelona capital, hi ha més de 200 punts de recàrrega en aparcaments.

Cal destacar d’aquest estudi les previsions optimistes pel que fa a la reducció de contaminació ambiental i acústica a mesura que puja la implantació en el percentatge del cotxe elèctric. Segons l’OMS hi ha 7 milions de morts a l’any causades per la contaminació atmosfèrica. Si els escenaris de demanda de vehicles elèctrics definits en aquest document es compleixen, es podria aconseguir una reducció d’emissions d’òxids de Nitrogen (NOx) de fins a un 10% i de partícules (PM10) fins un14%, més un màxim de 18% per GEH , en tan sols 5 anys. Imaginem el que això pot suposar en un país com Noruega que preveu arribar a un 100% de mobilitat elèctrica en menys de 10 anys: menys malalties pulmonars, al·lèrgies i control dels índexs de mortaldat com a conseqüència de la contaminació per carburants.

Per tant, segons l’estudi, les empreses i ajuntaments poden aplicar una sèrie de mesures que afavoreixin l’adquisició de vehicles elèctrics purs. Actuacions centrades en facilitar l’accés a zones d’aparcament amb punts de recàrrega. Tenint en compte una previsió de reducció del preu en comparació dels que utilitzen Gasolina o Diesel i les ajudes destinades a subvencionar l’adquisició d’aquest tipus de vehicle. Es preveu una predisposició creixent per part dels ciutadans a fer el canvi cap a la mobilitat elèctrica. En aquest LINK, resumim els passos a donar i els ajuts que un ciutadà pot obtenir a l’hora d’apostar per la mobilitat sostenible.

I també pots llegir l’article complet sobre els beneficis i el potencial de la implantació del cotxe elèctric al Barcelonès en aquest enllaç: http://pacte.barcelones.cat/archivos/documentos/quaderns-14_280116092334.pdf

Captura

Close Menu