Barcelona incorpora els primers autobusos 100% elèctrics

Barcelona incorpora els primers autobusos 100% elèctrics

Des del febrer circula en fase de proves el primer autobús d’emissions zero. Els quatre nous també estan sent provats dins del marc del programa ZeEUS (Zero Emission Urban bus Systems), que promociona el transport elèctric urbà, i està finançat per la Unió Europea i coordinat per l’Associació Internacional de Transport Públic. En el projecte participen vuit ciutats europees i Barcelona és la primera on s’analitzaran les dades de funcionament i rendiment dels vehicles.

Barcelona va estrenar el primer autobús 100% elèctric fabricat a Europa el 18 d’agost i aquesta setmana han posat en marxa el segon. Es tracta de l’i2e, un autobús estàndard de fabricació europea, de 12 metres de longitud, fabricat per l’empresa Irizar al País Basc i amb capacitat per a 76 passatgers. Està propulsat per un motor de 230 kw alimentat per bateries de sodi-níquel i té una autonomia d’entre 200 i 250 quilòmetres. Les bateries es carreguen durant la nit a la cotxera del Triangle i, a més, poden emmagatzemar l’energia produïda gràcies a les frenades durant la circulació.

Aquesta primera unitat s’ha assignat a la Línia 20 (Marítima – Pl. Congrés), però més endavant s’integrarà en altres línies. Els altres dos busos, que encara estan en construcció a càrrec de la polonesa Solaris, fan 18 metres de longitud i tenen capacitat per a 120 passatgers. Està previst que s’incorporin a la flota l’estiu de 2015.

El cotxe incorpora totes les prestacions habituals d’accessibilitat i confort de la flota de TMB, així com algunes innovacions, com ara la ubicació i delimitació dels dos espais per a cadires de rodes; els climatitzadors diferenciats per al passatge i el conductor; i les càmeres de supervisió de maniobra de retrocés i de les portes de sortida.

TMB és actualment un operador de bus de referència en termes ambientals, ja que disposa d’una de les flotes més netes i avançades: 411 cotxes de gas natural comprimit, més de 130 d’híbrids i un sistema de filtres d’alt rendiment que ha rebaixat de manera dràstica les emissions de la resta de cotxes dièsel, amb l’objectiu de millorar el medi ambient i l’eficiència de la flota.

Close Menu